Jasper Sebastian Stürup Nameplate

Home | News | Work | Exhibition Archive | Books | Text | CV | Store | Contact | Instagram

 

Filmminder på fluepapir Af Ole Nørlyng Weekendavisen. 1 feb 2008

Ekstremt delikate tegninger med hang til det nostalgiske af jasper Sebastian Stürup på Horsens Kunstmuseum

Filmminder på fluepapir

 

Efter årtier med volsom trang til at eksperimentere med video, installation og meget andet godt fik det gamle medie, tegningen, omkring årtusindeskiftet noget af en renæssance. Unge akademielever tog den "private" tegning op blandt andet for at undersøge de forberedende stadier i processen frem mod et "færdigt" kunstværk eller for at kombinere de traditionelle tegneteknikker med nye, såsom dem computeren byder på, ligsom nye fremgangsmetoder som "at sample" løs fra alverdens billedbank lagde op til det spontane og skrøbelige tegnede udtryk. Tegningen fik igen værkkarakter - på lige fod med maleri og skulptur.

Jasper Sebastian Stürup (født 1969) er således en af dem, der vakte opsigt med helt ekstraordinært fine og sarte tegninger på papir, hvor det underfundige spil enten med et hav af referencer eller gennem en original brug af matrialer skabte såvel overreskelse som eftertnænksomhed. På Horsens Kunstmuseum har han nu en større ophængning, der i sit eget stille sprog trænger sig på.
Med en filigran tynd tushstreg folder Jasper Sebastian Stürup sine tegninger ud på store hvide ark. allerede her er der et forfinet spil mellem tilsyneladende monumentalitet og tegningens intimitet, ligsom der grundlæggende er en lækker spænding mellem det klinisk og kølige - for ikke at sige seksuelle - tematikker. Sanselighed destilleret ned til ren streg og grafisk økonomi.

Stürup arbejder gerne i serier og af disse serier, for eksempel "Svimmel" fra år 2000 er flere udkommet på eget bogforlag - Fluens Forlag. også denne gang er der tale om en serie samlet under titlen "Today We Escape", hvor 18 tegninger suppleres med videoen "Everybody Cares, Everybody Understands" - en kombination af udtryk der endnu engang understreger kunstnerens raffinerede leg med det levende billed som orsag til tegningen og omvendt.

Den tegnede serie har som udgangspunkt en række kultfilm fra 1960erne og 1970erne. Det drejer sig om klassikere som science fiction filmene Solaris og Nærkontakt af 3. grad eller populære tidsdokumenter som for eksemple storbyodysseen Taxi Driver for ikke at tale om Andy Warhols dogmefilm før dogme-filmene blev opfundet eller megastjerne film med David Bowie og andre af popkulturens store forvandlingskunstnere.

Dette arsenal af film afsættter et væld af billeder - "stills" på nethinden. I nogle tilfælde som Antonionis film Blow Up, der også er blandt Stürups inspirationskilder, bliver jagten på det afgørende still kilden til den megen eftertegning.

Stürup aftegner, fragmenterer, kombinerer, udelader, og sætter det hele sammen blandt andet med anvendelse af 1970er flower power ornamentik og radierende solstrålemotiver, hvilket får en til at tænke med nostalgi på pop art og ikke mindst Per Kirkebys tegninger fra netop 1970erne.
De meget personlige filmassociationer er lige så meget mystifikationer som det er genkendelige momenter, men tydelighed eller ej så er man ikke i tvivl om, at tegningerne kredser omkring netop hippie kultur, stoffer, sex, new age og en del elementær dekadence. Stürup er original og til tider kryptisk i sin tilgang til de filmiske forlæg. for eksemple er det faktisk en strudsfjer fra Antonionis

Blow Up, der interesserer tegneren Stürup mest. men hvilken strudsfjer!
Bemærkelseværdigt er også, at alt er figurativt, men i virkeligheden angsigtsløst. Der er tale om ornamentale omrids. Alt er reduceret il skabelon og dekoration, og det med en sådan konsekvens, at man bliver en smule foruroliget. Her leges i den grad med menneskets trang til at skabe illusion, hvilket videreudbygges i videoen, hvor vi ser en kvinde, der er i færd med at prøve en smuk kjole, hvilket resulterer i, at hun forsvinder i kjolen. Vor trang til forvandling - skønhed - opsluger os. "Today We Escape". Spændende.